КЛУКАЈДРВЦИ

КЛУКАЈДРВЦИ (Пицидае) – фамилија мали, до средно големи птици од редот детловидни птици (Пициформес), од кои во Македонија се регистрирани 10 видови: вртивратка (Јѕнџ торљуилла), црн клукајдрвец (Дрѕоцопус мартиус), тропрст клукајдрвец (Пицоидес тридацтѕлус), голем шарен клукајдрвец (Дендроцопус мајор), белогрб шарен клукајдрвец (Дендроцопус леуцос), сири-Клукајдрвец ски шарен клукајдрвец (Дендроцопус сѕриацус), мал шарен клукајдрвец (Дендроцопус минор), средноголем шарен клукајдрвец (Дендроцопус медиус), зелен клукајдрвец (Пицус виридис) и сивоглав клукајдрвец (Пицус ца-нус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.