КНИЖНИ ВОшКИ И СЕНОЈАДИ

КНИЖНИ ВОшКИ И СЕНОЈАДИ (Псоцоптера-Цорродентиа) – ситни инсекти без крилја. Телото им е долго од 0,5 до 6 мм. Имаат устен апарат за грицкање. Според големината и бојата (како прав), ги нарекуваат и прашни вошки. Во светот ги има околу 2.600 видови. Во Македонија се познати 48 таксони од две фамилии, меѓу кои, видот Липосцелис мацедоницус Гунтхер (1980) е ендемичен. Фамилијата книжни вошки (Липосцелидае) се бескрилни многу ситни инсекти; се намножуваат меѓу стари книги, каде што се хранат со лепак, туткал, Книжна вошка скроб или со ор-Липосцелис Террицолис гански остатоци. Претставниците од фамилијата сенојади (Псоцидае) имаат два пара мембранозни крилја; живеат на површината на корења и листови, на каменити ѕидови и огради, а и во птичји гнезда, каде што се хранат со растителни материи. ЛИТ.: Курт К. Гунтер, Беитраге зур Кеннтнис дер Псоцоптера – Фауна Мазедониенс, Ацта Мус. Мац. Сци. Нат., Скопје, 1980, 16(134): 1–32 ; Владимир Крпац анд Бранислава Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундерпројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 23–30; Група ав-тори, Цоунтрѕ Стадѕ фор биодиверситѕ оф тхе Републиц оф Мацедониа (фирст натионал репорт), Министрѕ оф енвиронмент анд пхѕсицал планнинг, Скопје, 2003. В. Т. К. – М. Кр. Васил К нчов ’