ЛАСТОВИЦИ, БЛАТНИ

ЛАСТОВИЦИ, БЛАТНИ (Глареолидае) – краткоклунести, мали водни птици од редот на бекасиновидните птици (Цхарадрииформес), од кои во Македонија се среќава еден вид – блатната ластовица (Глареола пратинцола). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Ноќна ластовица