ЛУЊИ

ЛУЊИ (Милвус) – род средно големи птици од фамилијата грабливи птици (Ацципитридае) со долги, тесни крилја и со долга опашка со засек. Кај нас се среќаваат два вида: црвена луња (Милвус милвус) и црна луња (Милвус мигранс). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛи-Црвена луња фе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.